Om skidåkning och företagande

Att tävla i uthållighetsidrott är ganska lika som att vara företagare. Detta konstaterade jag under tiden jag knegade på ensam, i skog och mark under Småbönders runt i söndags, 35 km klassisk skidåkning. 

I starten var det bråttom, man försökte få upp farten och kämpade hårt för att hållas med i tätklungan. Efter en tid fick man släppa lite, o tänka på att det är ju ändå 32 km kvar, o föret var inte lätt. 

Nedförbackarna var skoj, oj vad fort det går. Åskådare hurrade på. Vilken fiilis! 

Målet var att komma i mål med känslan av att ha gett allt. Sen kom de platta, över åkrar och sjöar, man stakade på. Kämpade, med att hålla tankarna positiva. 

Sen kom uppförsbackarna och man fick ta i riktigt ordentligt, efter följde ofta nedförsbacka och tanken om vila, ååh vad skönt att vila lite extra, några meter till. 

Men vänta, då plötsligt åker konkurrenterna ifrån, de vilade inte utan började staka direkt. Jäklar också, nu blev de jobbigt att komma igen. Varför vilade jag ens? 

Kämpa kämpa, tills man var i fatt. Äh, jag struntar i målet, kanske jag bara skulle skida i egen takt nu, det är ju så tungt. Men nej, det är nu det gäller, jag vill ju nå mitt mål. 

Kämpa vidare, tänk positivt, försök njuta under tiden du åker – tankar som virvlade i huvudet. 10 km kvar, 6 km kvar, snart är det ju bara 3 km kvar. 

Målet är sikte, jag kämpar på, tog mig ur svackan och kämpar hårdare under de sista km. Någon konkurrent har åkt ifrån, någon har lämnat bakom. Men jag kör mitt race, mot mitt mål. 

Målet är sikte, sista backen, jag kämpar, ett leende dyker upp på målrakan, händerna upp i luften när jag passerar målsträcket. JAAAA- jag klarade mitt mål. Vilken känsla, helt ofattbar skön känsla. 

30 min efter, efter en kaffe och en bulle. Nåja, vad är nästa mål? 

Veckoslutets tävling påminner mycket om att vara företagare. I början får man jobba väldigt hårt, för att komma igång. När man fått upp farten, får man inte sakta in nå alls, för då åker konkurrenterna ifrån. 

Det egna målet är det som gör att man orkar när det kommer uppförsbackar och det blir tungt. Både när man är företagare och skidåkare. 

Och när målet är nått, så finns det inget roligare än att få sätta nya mål. För i slutändan så är det, både i skidåkning och företagandet, inte bara målet som är det intressanta, utan också resan dit. 

Med de här orden vill vi önska alla en glad kvinnodag, både till kvinnor och män. Jobba på för att nå era mål. Man är sin egen lyckas smed. 

Ps. Seger Marketings mål är att göra Österbottens bästa social media marknadsföring. 

Viktoria Forsberg , Företagets grundare och VD 

Behöver ni hjälp med att nå era mål? 
Ring Viktoria på tel. 0447812428 eller sänd email viktoria@segermarketing.fi