Branding på sociala medier

Branding på sociala medier

Branding på sociala medier – vad är det?

Del 1

14.5.2020

 

Jag har jobbat på Seger Marketing i drygt två år. Under denna intensiva och lärorika period har jag fått jobba med grafisk design, webbsidor, videoproduktion, arbetsgivarmarknadsföring men framförallt med branding och sociala medier. Vi på Seger har testat, utvecklat och jobbat hårt för att hitta lösningar som våra kunder behöver.

Vi är ett företag i stark tillväxtfas. På knappt ett år har vi gått från fyra anställda till elva, vilket verkligen har lagt vår verksamhet, våra värderingar och våra kärntjänster på prov. Vi satsar på interna skolningar och diskussioner för att bli ännu bättre på det vi gör samt för att utveckla våra produkter, tjänster och arbetsmetoder tillsammans med vår nya och drivna personal. Detta har medfört att vi varit tvungna att lyfta på blicken och reflektera över vår verksamhet; vad är vi bra på, vad uppskattar våra kunder, vad skall vi satsa på? Vår kärnbusiness ligger i det hur vi jobbar med branding på sociala medier, men vad betyder det egentligen?

Ibland kan jag känna att det är svårt att förklara vad vi gör då vi skapar starka brand på sociala medier. Eller svårt är det inte, men att kort summera våra someprodukter kännas aningen knepigt. Det är ju så mycket mer än siffror och marknadsföring; vi skapar skräddarsytt innehåll åt våra kunder! Vi hjälper våra kunder förstärka sina brand på lång sikt, skapa nätverk, bygga sin community, skapa ett mervärde åt i sin tur sina kunder. Samtidigt sparrar vi våra kunder och hjälper dem lägga upp konkreta målsättningar, vi ställer frågar och lyssnar.

 

Målsättningar, planering och strategi – kasta inte tid och pengar i sjön

 

För ett företag kan det handla om att skapa en lojal community och att t.ex. öka antalet gillare på Facebook. En gilla-kampanj garanterar dock inte lojala följare utan sidan skall även bjuda på intressant innehåll – här kommer innehållsproduktion med bilden. För ett annat företag kan målsättningarna handla om arbetsgivarbranding på lång sikt, för att nå rätt sorts målgrupp då man förutspått en rekrytering om ett år – vi pratar återigen om innehållsproduktion; vad är målgruppen intresserad av och var finns de?

Vi sitter ner med våra kunder ca. en gång varannan månad. Då går vi igenom resultat och planerar vidare. Vi ser till att lägga upp både långsiktiga och kortsiktiga planer och målsättningar. Vi får ofta höra att våra planeringsmöten som ”tvingar” våra kunder att sitta ner en timme varannan månad och planera sin marknadsföring med oss är en väldigt positiv sak, något de annars inte hade tagit sig tid för då produktion och kunder ofta prioriteras.

 

Lokat och globalt

 

Digitaliseringen har förändrat vår värld, det kan vi säkert alla vara överens om. Speciellt i dessa kristider då folk tvingats stanna hemma, har digitala kanaler varit den enda möjligheten att nå ut till sina kunder och samarbetspartners. Världen är öppen för alla, vem som helst kan nå vem som helst, var som helst. Vilken möjlighet egentligen, eller hur? Men samtidigt även ganska skrämmande, hur i hela friden skall man nå ut och särskilja sig? Därför spelar det personliga en så stor roll idag då kunden ofta kan välja bland två eller tiotals företag som erbjuder precis samma sak. Ofta handlar det även om att acceptera att man inte behöver sälja allt åt alla.

För att kunna nå en målgrupp kräver det ibland att man medvetet väljer bort en annan. Detta betyder inte att man behöver fortsätta på samma vis för all oändlighet, men försök inte göra allt på en gång, spjälk hellre upp varumärkesbyggandet i mindre bitar, tålamod är dygd. Marknadsföring på sociala medier är kostnadseffektivt, mätbart, strategiskt och kreativt. Människor finns på sociala medier, varför inte erbjuda innehåll åt sina lokala kunder där? Ett lokalt företag kan skapa en community på Instagram för att bygga sitt brand och skapa innehåll åt sina kunder. Man kan även handla lokalt på webben, kom ihåg det!

Samtidigt möjliggör brandbyggande marknadsföring på sociala medier att ett Österbottniskt företag kan nå ut vart som helst i världen. Att bygga nätverk, skapa innehåll och erbjuda sina produkter åt kunder på andra sidan jorden, vilken möjlighet! Människor dras ändå i slutändan till människor. Det handlar om att nå ut med sitt budskap, hur skiljer ni er från alla andra.

 

Så här lyckas du på sociala medier – Idas 5 tips:

 

1 . Gör upp en plan för företagets sociala medier marknadsföring och följ den. Att göra upp en plan med konkreta målsättningar gör att det även är enklare och effektivare att analysera resultaten. Kom ihåg att planen bör vara realistisk och genomförbar, annars kommer du inte att följa den. Be om hjälp ifall du inte kan eller har tid att göra planen eller producera innehållet själv, det är en lönsam investering.

2 . Prata inte bara om dej och ditt företag. Innehåll på sociala medier bör inte endast handla om annonser och att företaget understryker sig själv. Planera in tid för nätverkande och interaktion med intressenter och partners.

3 . Ta hand om företagets varumärke även på sociala medier. Fundera på hur ditt brand låter och ser ut och sträva till att förmedla den känslan även i dina sociala medier kanaler.

4 . Var personlig, originell och modig. Kanske företaget säljer en produkt eller tjänst som inte i sig är unik men ändå väljer kunderna att komma till er, varför gör de det? Vad gör just ditt företag unikt?

5 . Beakta alltid din målgrupp när du väljer ut vilka sociala medier kanaler företaget skall satsa på. Instagram kan vara hur roligt som helst, men ifall inte målgruppen finns där är det bra att vara medveten om att resultatet av det som görs även förblir som just det, en rolig grej.

 

Ta kontakt ifall ni vill veta mer om hur vi kan hjälpa ert företag synas bättre på sociala medier.

 

Text: Ida Storbacka, Creative Director
Översättning till finska: Anja Kurjenluoma, Copywriter

Lue lisää:

ILMAINEN SOSIAALISEN MEDIAN OPAS

Tilaa ilmainen someopas ja saat 8 yksinkertaista vinkkiä siihen kuinka hyödynnät somekanavia.

Tarvitsetko apua yrityksesi sosiaalisen median päivityksissä?

Olemme sosiaalisen median ja brändäyksen ammattilaisia ja autamme mielellämme teitä! OTA YHTEYTTÄ!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.