Lyhytvideo (englanniksi short form video) on paras tapa tavoittaa eri ikäisiä kohderyhmiä sosiaalisessa mediassa. Lyhytvideot ovat nopeatempoisia ja mahdollisimman lyhyitä ja ytimekkäitä. Tähän blogikirjoitukseen olemme koonneet kaiken, mitä sinun tulisi tietää lyhytvideoista. Mukavia lukuhetkiä!

Siirry suoraan kysymykset ja vastaukset -osioon

Kun puhutaan lyhytvideoista sisältömuotona, tarkoitetaan noin 30-60 sekunnin mittaisia videoita, joissa kerrotaan yrityksestä, ja sen tuotteista ja palveluista nopealla tempolla. Lyhytvideo on tehokas tapa tuoda yrityksenne viestiä julki laajalle kohderyhmälle, niin nuorille kuin vanhemmillekin katsojille. Markkinoinnissa lyhytvideo toimii pelkkää kuvaa paremmin.

”Jos kuva kertoo enemmän kun tuhat sanaa, paljonko lyhytvideoilla oikein saa sanottua?”

Lyhytvideoissa ei ole kyse alasta, vaan videon ideasta ja sen toteutuksesta. Tämän todistaa esimerkiksi meidän kymmenet miljoonat orgaaniset (eli ilmaiset) näyttökerrat, joita olemme saaneet asiakkaidemme videoille.  Me Seger Marketingilla olemme tehneet lyhytvideoita asiakkaillemme jo useiden vuosien ajan ja monille eri aloille. Tiedämme siis, mistä puhumme.

Vaikka lyhytvideot sopivatkin kaikille alustoille, toimivat ne parhaiten Instagram Reelsissä, TikTokissa tai Youtube Shortseissa. Niitä voi totta kai hyödyntää myös esimerkiksi LinkedInissä tai Facebookissa.

0
Miljoonaa Instagram-käyttäjää Suomessa
0
Miljoonaa TikTok-käyttäjää Suomessa
0
Miljoonaa Youtube-käyttäjää Suomessa

Kun teet lyhytvideoita, on tärkeää, että muistat pitää tahdin riittävän nopeana, sillä muuten katsoja kyllästyy. Elämme maailmassa, jossa emme jaksa odottaa tietoa, vaan haluamme sen heti silmiemme eteen. Siksi kannattaakin olla tarkkana videon ensimmäisen sekunnin aikana. Jos et laita sopivaa ”hookia” alkuun, jolla vangitset katsojan huomion, voi loput videosta mennä kokonaan ohi, sillä katsoja on jo jatkanut selaamista.

Sisällöllisesti kannattaa myös laittaa tärkein tieto ensin, ja vasta sitten avata, mitä sillä tarkoitat. Otetaan vertailun vuoksi uutinen paperilehdessä: uutisessa haluamme, että lukija joutuu lukemaan koko uutisen, ennen kun pääsee siihen kohtaan, missä itse päätieto kerrotaan. Lyhytvideossa tehdään päinvastoin: Kerrotaan heti päätieto, eli ”pihvi”, ja lähdetään sen jälkeen avaamaan kokonaisuutta.

Kun me Seger Marketingilla kuvaamme lyhytvideoita, niin kuvaamme useita videoita samaan aikaan. Sovimme asiakkaan kanssa päivämäärän, jolloin tulemme paikan päälle, ja suunnittelemme asiakkaan antamien raamien mukaisesti sisällön käsikirjoitukset ja toteutustavan.

Lue lisää meidän lyhytvideopalveluistamme.

Varaa tapaaminen


Yhdessä voimme miettiä, miten lyhytvideot voivat auttaa teitä ja missä kanavissa teidän kannattaa olla. Ota rohkeasti yhteyttä!

Frans Villanen

Frans Villanen

Project Manager
050 559 8505

frans@segermarketing.fi

Q&A


Kannattaako lyhytvideoihin satsata?

Kyllä, teidän yrityksenne tulisi tehdä lyhytvideoita. Lyhytvideot sopivat kaikille aloille ja lähes joka alustalle. Lyhytvideoissa voitte kertoa yrityksestänne ja teidän palveluistanne rennolla, mutta kuitenkin ammattimaisella otteella.

Kyse ei siis ole itse alasta, vaan ideasta ja sen toteutuksesta. Tämän todistaa esimerkiksi meidän kymmenet miljoonat ilmaiset näyttökerrat joita olemme saaneet asiakkaidemme videoille. Olemme tehneet lyhytvideoita asiakkaillemme jo useamman vuoden ajan, joten tiedämme mistä puhumme.

Kuinka pitkiä lyhytvideot ovat?

Tämä on hyvä kysymys. Usein sanotaan, että lyhytvideot ovat noin 30-60 sekuntia pitkiä. Segerillä olemme sitä mieltä, että video voi olla lyhyempikin, jos vaan mahdollista. Elämme ajassa, jolloin kaiken pitää tapahtua nopeasti. Jos tietoa ei tarjota meille tarpeeksi nopeasti ja sujuvasti, jatkamme selaamista. Toisaalta video voi olla pidempikin, kunhan sisältö on relevanttia.

Miten tehdä hyviä lyhytvideoita?

Aloita pihvistä, eli kerro tärkein tieto ensin. Tämä voi myös olla kysymys, mihin olet vastaamassa videolla. Ensimmäinen sekunti on hyvin tärkeä, sillä huonolla alulla menetät jo yli puolet katsojista, ja näin ollen myös moni potentiaalinen asiakas ehtii jatkaa selaamista. Tee videosta mahdollisimman ripeä, selkeä ja sujuva. Älä tee pitkitä videota turhaan. Muista myös huolehtia äänenlaadusta ja hyvästä valaistuksesta. Jonkunlainen tekstitys voi olla hyvä lisä videolle, jotta siitä tulisi entistä selkeämpi.

Millaisille aloille lyhytvideot sopivat?

Kaikille. Seger Marketingilla olemme pääosin tehneet lyhytvideoita TikTokiin, Instagramiin ja Youtubeen kaikenlaisille yrityksille. Kokemuksemme on se, että esimerkiksi ihonhoitoyritys, laiva- ja rakennusalan yritys voivat menestyä yhtä hyvin. Kohderyhmät ovat siellä odottamassa teidän videoitanne, teidän tarvitsee vain löytää heidät.

Millaista formaattia lyhytvideoissa käytetään?

Suosituin formaatti on pystykuva, eli 9:16. Klassiset videot, kuten esimerkiksi yritysvideot kuvataan pääosin 16:9 tai 1:1 formaatissa, mutta lyhytvideoille pystykuva on paras. Seger Marketingilla olemme myös tottuneita muuttamaan klassinen video lyhytvideoksi. Lue lisää meidän videopalveluistamme.

Miten kuvaan lyhytvideon?

Pidä huoli siitä, että valaistus on hyvä, ettei taustaääniä ole liikaa ja että kuvattava ihminen näyttää iloiselta. Jos haluaa, voi ottaa aputarvikkeita mukaan, kuten esimerkiksi Gimballin (tasapainoittaa kameraa), lisävalon tai mikrofonin. Jos idea on, että kuvattavan henkilön tulisi liikkua, kannattaa hänen ottaa pari askelta ennen kuin hän aloittaa puhumisen. Muuten alku näyttää epäluonnolliselta, ja tällöin myös epäammattimaiselta.

Miksi valita mainostoimisto lyhytvideoille?

Kun valitset meidät, jää sinulle aikaa keskittyä yrityksesi ydintoimintaan. Suunnittelemme ja toteutamme teidän visionne ammattimaisella otteella. Asiakas saa olla prosessissa niin aktiivinen, kuin itse haluaa. Olemme taitavia soveltamaan sisältöä eri aloille sopivaksi, ja tunnemme kohderyhmät varsin hyvin. Olet siis hyvissä käsissä.

Miten markkinoin lyhytvideoita?

Samantyyppisellä tavalla kuin jos tekisit maksetussa markkinoinnissa julkaisun. Sosiaalisen median alustoilla on omat business managerinsa tai ads managerinsa, mitä voi käyttää videoiden mainostamiseen. Tee kampanja, luo ad set mikä on optimoitu sopivalle kohderyhmälle, ja lisää haluamasi määrä mainoksia. Tarvitset usein business manager -tilin ja mainostilin (advertiser account). Tuntuuko vaikealta? Me autamme. Lue lisää meidän digitaalisista markkinointipalveluistamme.

Millaisia tuloksia voin saada lyhytvideoilla?

Tämä riippuu monesta asiasta ja voi vaihdella esimerkiksi alustojen välillä. Esimerkiksi TikTokissa olemme saavuttaneet useita miljoonia ilmaisia näyttökertoja asiakkaidemme videoille. Maksetun mainonnan tai maksetun buustauksen kautta voi esimerkiksi seurata katseluaikaa (average watch time) tai montako ihmistä on katsonut X määrä sekunteja (esimerkiksi ”6 second video views”). Tämän lisäksi voit totta kai mitata ostoja (conversion), klikkejä (clicks), hinta per klikki (cpc), hinta per 1000 näyttökertaa (cpm), näyttökertoja (video views tai impressions), tai miksei kommenttien, tykkäysten, tallennuksien tai jakojen määrää. Vaihtoehtoja on monta.

Miten algoritmi suosii lyhytvideoita?

Tämäkin riippuu alustasta, mutta yleisesti voi ajatella, että lyhytvideoilla on parempi mahdollisuus tulla viraaliksi, kun esimerkiksi normaalilla Instagram-julkaisulla. Kun tarpeeksi moni ihminen näkee videosi ja tykkää siitä, näyttää algoritmi sen entistä useammalle ihmisille. Algoritmi voi esimerkiksi mitata katseluaikaa (finish rate) tai sitovuutta (engagement).

Minne lyhytvideoita postataan?

Esimerkiksi TikTokissa (1,9 miljoonaa käyttäjää Suomessa), Instagramissa (2,3 miljoonaa käyttäjää Suomessa) tai Youtubessa (reilu neljä miljoonaa käyttäjää Suomessa). Sisällön voi myös ”crosspostata” jos näin haluaa. Se tarkoittaa, että sama video postataan useille alustoille. Silloin voi halutessaan kirjoittaa tekstin uudelleen joka alustalle, alustan omalla fontilla. Tämä helpottaa videon löytämisessä esimerkiksi kanavien hakukentissä.

Frans Villanen

Frans Villanen

Project Manager

frans@segermarketing.fi